Preventie Lichthinder vzw

Zoals elk jaar wordt er een Europees Symposium ter bescherming van de Nachtelijke Sterrenhemel (in het Engels "European Symposium for the protection of the Night Sky") georganiseerd. Dit jaar reeds voor de twaalfde keer. In 2005 vond dit Symposium plaats in België (Genk) en werd het georganiseerd door de Werkgroep Lichthinder van de VVS en Preventie Lichthinder vzw. De volgende jaren vond het symposium plaats in Groot Brittanië (2006), Slovenië (2007), Oostenrijk (2008), Noord-Ierland (2009), Hongarije (2010) en Duitsland (2011). Het symposium is een ideale gelegenheid om heel wat op te steken over diverse nieuwe verlichtingstechnieken, onderzoeken naar gevolgen van lichthinder voor milieu, mens en dier, evenals voor de sterrenhemel, meettechnieken, technieken om iets aan lichthinder te doen en wetgeving omtrent lichthinder. Het is een bijeenkomst van zowel mensen uit organisaties die rond lichthinder werken, wetenschappers, verlichtingsdeskundigen uit de industrie en politici. Zowat alles wat te maken heeft met lichthinder in heel Europa dus.

Preventie Lichthinder vzw vindt dit symposium een belangrijke meerwaarde voor al zijn leden en voor iedereen die meer wil weten over lichthinder. Preventie Lichthinder vzw organiseert ook dit jaar een gezamenlijke reis naar dit symposium voor haar leden. Meer weten over dit symposium en ons aanbod om deel te nemen? Je vindt alle info hier terug.

Internationale werking

Samenwerken met andere organisaties uit Europa en de rest van de wereld om gezamenlijk bewustwording en het voorkomen van lichthinder aan te pakken is één van taken die Preventie Lichthinder op zich neemt. Wereldwijd doen we dat door te participeren in de International Dark-Sky Association (IDA). Op Europese schaal werken we nauw samen met de verschillende IDA-secties en affiliates in zoveel mogelijk Europese landen. De Europese IDA-verenigingen hebben zich gegroepeerd in IDA-Europe, waarvan de voorzitter van Preventie Lichthinder vzw (Friedel Pas) de trekker is.

Op 28 en 29 april 2005 organiseerde het Platform Lichthinder het 5de Europese Dark Sky Symposium in Genk. Tijdens dat symposium debatteerden wetenschappers, beleidsmensen, verlichtingsdeskundigen en bestrijders van lichthinder over de problemen en oplossingen van lichthinder. Op het einde van het symposium werd door de deelnemers de "Verklaring van Genk" unaniem aanvaard. De Engelstalige tekst van deze Declaration of Genk kan je hier vinden.

Op 19 en 20 april 2007 werd in La Palma (Canarische Eilanden) tijdens de Internationale conferentie ter verdediging van de kwaliteit van de nachtelijke hemel en het recht tot observatie van sterren (afgekort als Starlight Convention) georganiseerd door het La Palma Biosphere Reserve, het Instituto de Astrofísica de Canarias, de regering van de Canarische eilanden, het Spaans ministerie van milieu en UNESCO - MaB. Een vertegenwoordiger van Preventie Lichthinder vzw en IDA-Europe nam deel aan deze conferentie. Na afloop van de conferentie werd de "Verklaring ter verdediging van de nachtelijke hemel en het recht op observatie van sterren" (afgekort als de La Palma Declaration) door alle deelnemers unaniem onderschreven. De Engelstalige tekst van deze La Palma Declaration kan je hier vinden. Binnenkort kan je ook de abstracts van de referaten terugvinden op www.starlight2007.net.

Op 5 en 6 oktober 2007 vond het 7de Europese Dark Sky Symposium plaats in Bled (Slovenië). Meer info over dit symposium vind je op www.darsky2007.si. Een delegatie van Preventie Lichthinder vzw was met 4 deelnemers aanwezig op dit symposium.

Op 22 en 23 augustus 2008 vond het 8ste Europese Dark Sky Symposium plaats in Wenen (Oostenrijk). Meer info over dit symposium vind je op Darksky Symposium 2008. Preventie Lichthinder vzw was met een delegatie van 6 deelnemers aanwezig op dit symposium.

Op 30 augustus 2007 heeft de regering van Slovenië een uitgebreide nationale wet op lichthinder goedgekeurd. De laatste 15 jaar nam de lichtvervuiling in Sloveni&emlu hand over hand toe. De vraag van milieuverenigingen en sterrenkundigen, die reeds jaren streven naar een duurzame wet, werd dan ook ingewilligd door de Sloveense regering. Er wordt verwacht dat de nieuwe wet verschillende positieve effecten zal hebben.

Zo wordt er verboden dat het licht van verlichtingsinstallaties boven het horizontaal vlak komt voor de meeste soorten van verlichtingstoestellen. Op manier wordt gegarandeerd dat er geen licht opwaarts gestraald mag worden. Dit vereist volledig afgeschermde verlichtingstoestellen. Licht dat boven het horizontaal vlak gestraald wordt is namelijk de voornaamste oorzaak van lichtvervuiling. Dergelijke afgeschermde toestellen veroorzaken ook minder verblinding bij de weggebruikers, wat de zichtbaarheid op de weg opmerkelijk verbeterd. Vooral voor oudere weggebruikers kan en mensen met nachtblindheid kan dit een groot verschil geven.

Het is de bedoeling dat binnen tien jaar de huidige verlichting vervangen is door verlichting die overeenkomt met de nieuwe wetgeving. Slovenië verwacht dan op basis van een bevolking van 2 miljoen mensen een energiebesparing te realiseren die overeenkomt met een besparing van 10 miljoen euro. Dergelijke energiebesparingen zullen eveneens een positief effect hebben op de uitstoot van broeikasgassen.

De wet is het resultaat van een succesvolle intensieve samenwerking tussen het Sloveense ministerie van Leefmilieu, het bureau voor economische groei, diverse overheidsdepartementen, verlichtingsdeskundigen en milieuverenigingen. Ze staat voor een belangrijke bijdrage voor de levenskwaliteit gedurende de nacht en heeft een positief effect op het leefmilieu. Het aannemen van deze wet neemt Slovenië meteen de leiding op het gebied van lichthinderbestrijding in de Europese Unie. De wet kan dienst doen als model voor diverse andere landen dien nog geen reglementering over lichtvervuiling hebben.

Een vertaling van het persbericht dat Dark Sky Slovenië verspreidde vind je hier.
Powered by Dreamhost - webmaster